Ben je benieuwd naar mijn covers? Klink hier!

Wat is cerebrale parese?

Ik weet dat veel volgers mij kennen. Maar nu ik mijn blog’s op mijn eigen website plaats krijg ik (hopelijk) ook mensen die geen flauw idee hebben wat cerebrale parese, oftewel CP, is. In deze blog probeer ik daar antwoord op te geven. Wat is CP eigenlijk en wat betekent dat voor mij?

Cerebrale parese is een heel groot begrip. Ik weet eerlijk gezegd niet wat het woord betekent maar dat heb ik even op gezocht. Het algemene begrip van CP is dat een deel van je hersenen verlamt zijn. In mijn geval is een groot deel van mijn hersenen aangetaste. Ik zeg daarom altijd dat ik het pretpakket heb gekregen, want ik kan niet lopen, ik kan moeilijk praten, mijn armen en benen zijn spastisch. Maar ik ben hartstikke slim. Mag je dat van jezelf zeggen? Ik vind van wel.

ik hoor je denken wat is spasme? Spasme betekent dat je ongecontroleerde bewegingen maakt. Ik zit heel hard te denken hoe ik dat moet uitleggen.
Als ik bijvoorbeeld jeuk heb aan mijn oog gaat mijn hand met een omweg naar mijn oog.
Stel je voor je bent lekker aan het sporten. Hard lopen, fietsen, zwemmen. Dan ben je na een uurtje kapot, toch? Stel je nu eens voor dat je dat de hele dag doet. Ik hoor je zuchten. Pfffffffffffff! Ja inderdaad, dat denk ik ook. Pffffffffffffffffff! Dan moet je bedenken dat ik dat de hele dag doe. Ik kan niet zeggen tegen mij lijf. Ah, wees vandaag een beetje lief voor mij en geef mij even geen spasmes? Nee! Zo werkt mijn lijf niet. Toch doe ik gewoon mijn dingen. Ik ga bijvoorbeeld gewoon werken, gewoon een uitstapje maken, gewoon mijn sport (paart rijden) beoefenen. Het kost wel energie maar zeg eens eerlijk. Alleen maar in bed liggen is ook vermoeiend, toch?

Paard rijden is niet het enige wat ik doe om mijn lijf de beweging te geven die zij nog heeft.
Ontspanning is ook belangrijk voor mij omdat dat ik de hele dag aan het “werk” ben. Daarom moet ik een keer in de 6 weken gemasseerd worden om even mijn spasmes niet te voelen. Maar wat als je paard en massage kan kombieneren! Dat heb ik afgelopen week mogen ervaren! Huifbed rijden heeft mij al een paar keer iemand aan bevolen. Afgelopen woensdag was het zover.
Het was de eerste keer voor mij dus in het begin kon ik niet ontspannen. Maar toen wij eenmaal opweg waren voelde ik mij lijf steeds meer ontspanning. Het was een lekker gevoel maar ook beetje onwennig, maar ik denk als ik het vaker doe dat mijn lijf meer gaat ontspannen.

Het lijkt een beetje op massage. Dat hadden ze ook gezegd maar als ik voor het eerst gemasseerd wordt ben ik ook spastisch. Dat komt omdat het nieuw dingen zijn. Een nieuw situatie, nieuwe personen. Dat vindt ik altijd lastig maar ik denk als ik het vaker doe dat ik meer ontspanning kan vinden.

Een paar weken geleden was ik voor een kennismaking met mijn nieuwe revalidatiearts. Zoals ik toen al schreef hebben we afgesproken dat ik meer ga kantelen. Daar heb ik mij afgelopen weken aan gehouden. Okey, nog niet zo vaak als ik gehoopt had maar ik ben er mee bezig om het vaker te doen. Ik heb nu een briefje op mijn computer geplakt waar op staat kantelen! En ik moet zeggen dat het best helpt!

Nu weten jullie iets meer over mij. Ik hoop dat ik het goed uitgelegd heb en anders mogen jullie het vragen. Volgende week weer een nieuwe blog op mijn website! #hetlevenvanselinaterenghi

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *